wtorek, 8 maja 2012

Sałatka kuskus z fetą i burakami

Składniki:
- 3 średnie buraki
- 3/4 szklanki kuskus
- 150g sera feta
- 2 garści orzechów włoskich
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Buraki gotujemy do miękkości, następnie obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Kuskus zalewamy wrzącą wodą (około centymetr ponad powierzchnie kaszy), pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i będzie sypka.
3. Orzechy kroimy, chwilę prażymy na suchej patelni.
4. W misce mieszamy kuskus z burakami i orzechami.
5. W kubku mieszamy oliwę z posiekanym czosnkiem i pietruszką, słodką papryką i z sokiem z cytryny, dodajemy do sałatki, mieszamy.
6. Na końcu kroimy ser feta w kostkę, dodajemy do sałatki, wraz z solą i pieprzem do smaku, delikatnie mieszamy.
Inspiracja: filozofiasmaku.blogspot.com

1 komentarze:

Maggie pisze...

Feta i buraki to wspaniale polaczenie. No i kuskus momentalnie nabiera kolorkow :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi